Ganoderma Lucidum

A gyógynövények királya

A Ganoderma

A gombából nyert kivonat, a Ganoderma. Kínában a hivatalos gyógyszerkönyvben szerepel, Amerikában és Európában, így Magyarországon is, étrend kiegészítőként van forgalomban. Vagyis nem gyógyszer. Olyan élelmiszer, amely a hagyományos étrend kiegészítését szolgálja, és koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat valamint táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat. A Ganoderma 400 biológiailag aktív összetevőt tartalmaz. Ezek a bioaktív anyagok nem közvetlenül egy-egy betegségre, vagy kórokozókra vannak hatással, hanem a méreganyagok a szervezetből való kiürülését segítik elő, és gazdag tápanyagforrásként a szervezet kiegyensúlyozott működését támogatják. Ezáltal a szervezet képes egyensúlyba kerülni, és maga leküzdeni a betegséget, illetve a kórokozókat. A méregtelenítéshez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása is.

Folyamatos fogyasztás esetén a Ganoderma biológiailag aktív összetevői lassítják az öregedést, segítik a szervezet kiegyensúlyozott működését, és annak megőrzését, támogatják az immunrendszer működését, normalizálják a vérnyomást, növelik a vér oxigén felvevő képességét, és segítik a betegségből lábadozó szervezet felépülését. A daganatos betegségek esetén alkalmazott kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére a Ganoderma étrend kiegészítők adjuvánsként (kiegészítő, támogató kezelésként) alkalmazhatók.

A Ganoderma lucidum gomba fiatal és idősebb példányai részben eltérő arányban tartalmazzák az értékes, biológiailag aktív anyagokat. Ezért a DXN a 14 napos gomba micéliumából és a 90 napos gomba, spórákat is tartalmazó termőtestéből is készít Ganodermát. A két készítmény egymást kiegészíti, folyamatos, együttes alkalmazásuk ajánlott.

Forrás: DXN, Dato' Dr. Lim Siow Jin a DXN alapítójának és elnökének interjúja a Ganodermáról és a Spirulináról

DXN Ganocelium (GL)

Ganocelium (GL) gombakivonat, melyben a felhasznált Ganoderma lucidumot 14 napos micéliumból nyerik.
A micélium gazdag poliszacharidokban, szerves germániumban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Kit
űnő hatással van az általános jó közérzet javítására.

DXN Reishi Gano (RG)

Reishi Gano (RG) gombakivonat
(Ganoderma lucidum), amely poliszacharidokat, adenozint, triterpenoidokat és proteineket tartalmaz.
A felhasznált Ganoderma lucidumot 90 napos vörös gombából nyerik. A Reishi Gano (RG) naponta történ
ő fogyasztása hozzájárul az általános jó közérzet fenntartásához.

További részletek a GL-ről

A Gnoderma Ludidum 14 napos szüretelésű gombája, a fiatal gomba. (Ganoderma GL)

Javítja az állóképességünket, fokozza a szervezet öngyógyító képességét, segít, hogy megőrizzük egészségünket és hosszú életet élhessünk.

Képes a kiegyensúlyozatlan szervezet megváltoztatására.

Karban tartja a modern ember egészségét.

Egy beteg ember esetében a gyökerénél ragadja meg a problémát és lehetővé teszi a felépülést, tehát regenerál.

További részletek az RG-ről

A Ganodera Lucidum 90 napos szüretelésű gombája, az idős gomba, ami tulajdonképpen a kifejlett gombatest (Ganoderma RG), úgy fejti ki a méregtelenítő hatását, hogy behatol a sejtekbe és kitakarítja onnan a bent lévő méreganyagokat.

A méregtelenítő hatása miatt javasolt este fogyasztani, így alvás közben tuja kifejteni a hatását.

Az RG gomba adagolása mindenképp a szervezet állapotától függ. Alapesetben, ha csak az egészség megőrzése a cél, a 40 év alattiaknak napi 1 kapszula ajánlott, 40 év felett napi 2 kapszula javasolt., vagy ennek megfelelő mennyiségű por bevitele (1 kapszula = 450 mg)

Minden esetben fontos a fokozatosság elve, azaz mindig kis adagban kezdjük.

Kezdeti adagolása során azonban a gyógynövényekhez hasonlóan a ganoderma is felerősíti a problémát és utána kezdi el gyógyítani. Ezért előfordulhat átmeneti enyhe fejfájás, hasmenés (zsírban oldódó méreganyagok nagyobb mennyiségű távozása miatt), ami annak a jele, hogy dolgozik a ganoderma. Hiszen egyszerre sok méreganyag távozik a véráramon keresztül a sejtekből. Ilyenkor javasolt extra adag C-vitamin szedése, illetve több folyadék bevitele. Fontos azonban, hogy eközben ne hagyjuk abba az RG kapszula vagy por szedését, legfeljebb csökkentsünk annak adagján, vagy minden másnap szedjük, esetleg 1-2 napig szüneteltessük.

Sok estben az RG kapszula vagy por szedése a méregtelenítés mellett súlycsökkenéssel is járhat.

A méregtelenítés hatékonysága függ attól is, hogy hogyan táplálkozunk, mennyi méreganyag jut be a szervezetünkbe. Mert hiába méregtelenítünk, ha ugyanannyi méreganyagot be is viszünk a szervezetünkbe.

A Ganoderma biológiailag aktív összetevői

  • Poliszacharidok:

A Ganoderma lucidum gomba micéliumából, termőtestéből és spóráiból több mint 100 féle poliszacharid molekulát izoláltak. Közülük különösen a glükánok azok, amelyek biológiailag is aktívak. Helyreállítják a koleszterin szintet és immunmoduláns hatásúak, azaz támogatják az immunrendszer működését. Főleg ennek köszönhetően jöhetnek szóba a daganatos betegségek esetén alkalmazott kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére adjuvánsként (kiegészítő, támogató kezelésként).


  • Proteinek, nukleotidok:

Az adenozin megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, és megelőzi a vérrög képződést. Ezáltal csökkenti mindazon kórképek előfordulásának esélyét, amelyekben a vérrögképződés szerepet játszik (trombózis, embólia, infarktus, valamint stroke).

Az adenozin trifoszfát (ATP) épíköve. Ez a molekula a sejtben az energia szállítója, vagyis a sejten belüli anyagcseréhez biztosítja a szükséges energiát. Az ATP-molekula a táplálékból származó energia legfőbb raktározója, illetve szolgáltatója az életfolyamatok számára. Ezért a megfelelő Ganoderma bevitel jótékonyan hathat energikusságunkra.


  • Szerves germánium:

Jelentősen növeli a vér oxigénfelvevő képességét, ezáltal optimalizálja a szervezet működését, normalizálja a vérnyomást. “Agytoniknak” is nevezik, az agy oxigénellátását is javítja. Magához köti a szervezetben felgyülemlett nehéz fémeket, majd 24 órán belül kiürül a szervezetből a megkötött nehéz fém maradványokkal együtt, ezáltal méregtelenít. A Ganoderma 800-2000 ppm germániumot tartalmaz, jóval többet, mint a ginzeng, melynek a germánium tartalma 250-300 ppm. Ennek köszönhető, hogy a Ganoderma lassítja az öregedést, valóságos életelixír.


  • Triterpének:

Mintegy 140 féle terpenoidot azonosítottak a Ganodermában, főleg triterpéneket. A spórákban fordulnak elő, maga a termőtest kevesebb triterpént tartalmaz. A Ganoderma keserű ízéért a különböző triterpének felelősek. A Ganoderma triterpén vegyületei segítenek a magas vérnyomás értékek helyreállításában, in vitro (laboratóriumi körülmények között) antivirális hatásúnak bizonyultak. A triterpének jótékonyan hatnak a kedélyállapotunkra is.

Összeállította: Dr. Fodor András Attila, a korábban Ferihegyi Repülőtér Állategészségügyi Határállomás vezetője, jelenleg független szakértő
Tudományos lektor: Dr. Farkas Anikó (PhD), a növénytermesztési és kertészeti tudományok doktora, egyetemi docens
Általános lektor: Kászonné Dobra Ágnes

A DXN Ganoderma ültetvénye

A DXN Ganoderma gomba ültetvénye egy 70 hektáros területen található biofarm. Ez a legnagyobb ültetvény Malajziában, és megfelel a MS ISO 14001:2004 szabványnak, melyet a Lloyd’s Minőségbiztosítótól 2000-ben kapott oklevél tanúsít. 2007-ben Malajzia Mezőgazdasági Minisztériuma akkreditálta a DXN Lingzhi ültetvényt a Malajziai Biotervbe, tanúsítva, hogy megfelel az MS1529:2001 szabványnak és az Okleveles Bioültetvényekkel szemben támasztott követelményeknek.

A DXN Ganodermája más, mint a piacon kínált többi Ganoderma. A DXN nem más termelőktől felvásárolt, vagy szabadon termett gombával dolgozik, hanem maga termeszti a Ganodermát a fent említett biofarmon. A Malajziában élő több mint 200 féle Ganoderma fajta közül Dr Lim, a DXN alapítója és elnöke, valamint tudós munkatársai kiválasztották azt a hatot, amelyek az emberi szervezet számára a leghatékonyabb bioaktív összetevőket tartalmazzák. Majd a 6 kiválasztott fajtából is kiválogatták a legjobb példányokat és azokat zárt, függesztett technológiával termesztették tovább. A 23 évi szelekció eredménye, hogy a DXN Ganodermája ilyen nagyon hatékony.

A Ganoderma lucidum képes bármilyen természetes, vagy mesterséges tápközegen megélni. A természetben előforduló Ganoderma akár korhadt fatörzseken is megtalálható. Az iparszerű termesztéshez a DXN tápközegként rizs pelyvát és fűrészport használ. A tápközeget hőkezeléssel sterilizálják, azaz a csíramentesítéshez sem rovarölő szereket, sem egyéb kémiai anyagot nem használnak. A beoltás után a termesztés felfüggesztett módszerrel történik, hogy a termőzsákok a talajjal ne érintkezhessenek, így a szennyeződés esélye kizárt.

A DXN Ganoderma ültetvényén biztosítják a mindenkori termesztési fázisnak megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat, a tiszta és ideális vizet, 7.0-7.9 pH fenntartásával, valamint a friss tiszta levegőt (a farm távol esik minden településtől és forgalomtól).

A Ganoderma gomba története

A pecsétviaszgomba – Ganoderma lucidum Ázsiában már időszámításunk előtt ismert volt. Kínai neve Lingzhi, japán neve Reishi. Nevét az egészség, az élet, és az örök fiatalság ókori istennőjéről kapta. Nem véletlenül. Korabeli feljegyzések szerint rendszeres fogyasztása elősegíti a fiatalság, az egészség és az életerő megőrzését. Főleg a hagyományos kínai orvoslásban (TCM = Traditional Chinese Medicine) használták már 4000 évvel ezelőtt, mint a halhatatlanság gombáját. Használata sokáig az uralkodók kiváltsága volt.

A Ganoderma lucidum Ázsiában, a páradús trópusi erdőkben vadon terem. Korábban a szabadon termett gombát összegyűjtötték, és szárítva megőrölték.

Figyelem!
A fenti információkat ismeretbővítés céljából közöljük.
Orvosi kutatásokra, vagy a hagyományos keleti gyógyítás tapasztalataira történő hivatkozások nem tekinthetők a részünkről semmilyen egészségre utaló állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend kiegészítő, termék, vagy hatóanyag reklámjának.Az itt közölt tartalom nem tekinthető öngyógyításra való felhívásnak. Az öndiagnózis és az öngyógyítás egészségügyi kockázatokat rejt magában. Az étrend kiegészítők fogyasztása nem helyettesítheti az egészséges életmódot, a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozást, és a rendszeres testmozgást.
Betegség esetén forduljon orvoshoz!
A DXN termékeinek minősége teljesen megbízható, azokat az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet notifikálta, fogyasztásuk biztonságos.


Folytasd a túrát..